Son dönemde çıkan haberlerden anlaşılacağı üzere, 01.01.2023 itibariyle yürürlüğe giren EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) düzenlemesiyle sigortalılık başlangıç tarihi veya SGK sistemine giriş tarihi 08.09.1999 ve öncesi olan, prim sayısını tamamladığı halde yaşının dolmasını bekleyen kişilere EYT'li denmektedir. Uzman kadromuz ve sigorta hukuku danışmanlarımız ile beraber TC Kimlik numarası ile sistemden bakılarak ayrıntılı bir hesaplama yapılmaktadır.
Emekli maaşında EYT sebebi ile kesinti olmayacaktır. Ayrıntılı bilgi için tarafımızla iletişime geçiniz.
İş hukuku avukatı Melis Ektirici işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde başvurulması gereken yoldur. İş Hukuku alanında faaliyet gösteren EKT HUKUK BÜROSU çalışmalarını İstanbul / Bahçeşehir'deki ofisinde sürdürmektedir. Bu anlamda İş Hukuku konularında hem işçilere hem de işverenlere hukuki destek vermekteyiz.
İşçi her zaman işveren karşısında hak kaybına uğramaktadır. Ancak uzman ekibimiz ve İş Hukuku alanında hizmet veren profesyonel hukuk ekibimiz işçilerin haklarını korumakta ve mağduriyetleri önlemektedir. İşçilerin fazla mesai, kıdem tazminatı, işçilik alacakları, ulusal bayram ve genel tatillerde yaptıkları çalışma ücretleri, mobbing gibi her türlü sorununda gerekli hak kayıplarının önlenmesi, en kısa sürede işverene başvurularak işçinin haklarına kavuşmasının sağlanması uzman İş Hukuku Avukatı Melis Ektirici tarafından sağlanmaktadır.
Türkiye’de son dönemde emeklilikte yaşa takılanlar konusunda birçok çalışmanın yapıldığı ve en önemli konulardan birinin ise sigorta başlangıç tarihinin tespiti konusundaki uyuşmazlıklardır. Bu yazımız ile bir iş yerinde çalışmaya başlayan kişinin işe başladığı tarih ile sigortalılık başlangıcının yapılmaması arasındakiş uyuşmazlıkların hukuki yollar ile çözülebileceği ve bu sayede EYT’den faydalanabileceği konusu anlatılmaktadır.
Çalışanın sigorta başlangıç tarihi ilk işe başladığı tarihtir. 1 günlük hizmet tespiti davası veya kişinin ilk işe girdiği tarihin tespiti gibi konular önem arz etmektedir. Zira emeklilik gibi durumlarda ilk kez çalışmaya başladığı tarih prim ödemesi ve SGK girişi yapılmadığından sigorta başlangıç tarihinin yeniden tespiti ile ancak mümkündür.
Son dönemde yapılan açıklamalar doğrultusunda birçok işçi geçmiş dönem süresinde sigorta primleri çalışmış olmasına rağmen yatırılmadığı için sigortalılık başlangıç tarihi geç olduğundan EYT’den faydalanamamaktadır. Sigorta başlangıç tarihi kişinin emekliliği için çok önemlidir. İşçiler, eski bir tarihte işe başladığını somut deliller ile dava açarak prim ödemesi yapılmadığını ispat ederek EYT’den yararlanabilir.
Sigorta Başlangıç Tarihi Nasıl Değiştirilir?
Çalışanların çalıştığı ancak sigorta girişi hiç yapılmaması veya daha ileri tarihte yapılması sebebi ile emeklilikte hak kaybı yaşamamaları için 1 günlük sigorta başlangıçlarının tespiti hukuki yollar ile uzman kadromuz eşliğinde sağlanmaktadır. Bu sayede çalışan kişi, kendisine emekli maaşı bağlanması için yaşı, prim gününü vb. beklemek zorunda kalmayacaktır. İş Mahkemesi’nde sigorta girişi yapmayan, prim ödemeyen veya primi geç ödemeye başlayan işverene ve ilgili SGK’ya açılacak bir dava ile işe başlangıç bildirgesi sağlanıp sağlanmadığı tespit edilir ve ardından sigorta primi ödenmemiş dahi olsa fiili olarak işe başlama tarihi esas alınarak gerekli değişiklikler yapılacak ve çalışan kişi EYT’den faydalanabilecektir.
Hangi Koşullarda Hizmet Tespiti Davası Açılabilir?
Burada asıl amaç çalışanın gerçek ve eylemli bir çalışmasının olduğunun ispat edilmesidir. Zira fiili olarak bir çalışma yok ise, bir hizmet sözleşmesi sigortalı olabilmek için yeterli değildir. Sigortalılığın EYT için düzeltilmesi konusunda açılacak davada yazılı deliller ile beraber tanık beyanları önem arz etmektedir. Zira 08.09.1999 ve öncesinde çoğu çalışan sigortasız çalıştırılmış ancak kendileri gibi benzer sorunu yaşayan çalışma arkadaşları söz konusu olduğundan tanıklık, iddiaların ispatı açısından önem arz etmektedir.
EYT’den Nasıl Faydalanabilirim?
Sigorta girişi 08.09.1999 ve öncesi olan kişiler; kadın çalışanlar için 20 yıl, erkek çalışanlar için ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 gün sigorta priminin tamamlanmış olması EYT için yeterli olacaktır.
Hizmet Tespit davası aksine bir günlük hizmet tespiti davasındaki temel amaç çalışanın sigortalı olduğunu ileri sürdüğü gün/tarihte sigortalı olup olmadığının tespit edilerek bir karara bağlanmasıdır. Burada konu edilen ve korunan hak; çalışanın sigortalı olarak çalıştığını ancak sigortasının yapılmadığını ileri sürdüğü tarihte işveren nezdinde sigortanın yapılmaması sebebiyle SGK’ya sigorta bordrolarının sunulmamasından kaynaklı EYT’den ve emekli olamama probleminin çözülerek çalışanın emeklilik hakkının sağlanmasıdır.
Son dönemde gündemde olan ve bu yazımızın konusu olan sigorta başlangıç tarihinin düzeltilmesi, tespit edilmesi davası diğer adı ile sigortalılık başlangıcının tespiti davası veya 1 günlük hizmet tespiti davası kişinin emekliliği ve EYT için önem teşkil etmektedir. Bahse konu dava ile ilgili olarak 1999 öncesi için açılacak davada bir uzmandan yardım alarak hakkınızı aramak her zaman lehinize olacaktır. Yine söz konusu davaların ve başvuruların yapılması konusunda bir uzman kadrodan destek almak çok sağlıklıdır. EKT Hukuk ve Danışmanlık olarak uzun yıllara varan mesleki tecrübe ve uzman kadromuz ile sizlere bu konuda her türlü hukuki ve menfaatinizi koruyacak destek vermeye her zaman hazırız. İş Hukuku, EYT, emeklilik, sigortalılık gibi konularda uzman kadromuz ile hizmetinizdeyiz.
Son dönemde çıkan haberlerden anlaşılacağı üzere, 01.01.2023 itibariyle yürürlüğe giren EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) düzenlemesiyle sigortalılık başlangıç tarihi veya SGK sistemine giriş tarihi 08.09.1999 ve öncesi olan, prim sayısını tamamladığı halde yaşının dolmasını bekleyen kişilere EYT'li denmektedir. Uzman kadromuz ve sigorta hukuku danışmanlarımız ile beraber TC Kimlik numarası ile sistemden bakılarak ayrıntılı bir hesaplama yapılmaktadır.
Emekli maaşında EYT sebebi ile kesinti olmayacaktır. Ayrıntılı bilgi için tarafımızla iletişime geçiniz.
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR
EYT DÜZENLEMESİ İLE YAŞ ŞARTI KALDIRILDI MI?
2023 Ocak ayı ile yürürlüğe giren EYT Yasası/Emeklilikte Yaşa Takılanlar meselesi nedir ve kimleri kapsar?
Bu yazımızda size EYT bahsedeceğiz.
Erken emekli olabilmenin, EYT Yasasından faydalanabilmenin bazı şartları vardır. Sigortalılık başlangıç tarihinin 8 Eylül 1999 öncesi olması, emeklilik hakkını kazabilmek için kanunda öngörülen sigortalılık ve prim gün sayısını tamamlamış olunması zorunludur. Bu şartları tamamlayıp 5510 Sayılı Kanunda düzenlenen emekli olmak için yaşının dolmasını bekleyen kişilere EYT’li denmektedir.
EYT için gerekli şartları sağlayan kişilere uzman kadromuz ile hizmet vermeye hazırız.
Önceki kanunda yer alan düzenlemeye bakıldığında emeklilik için herhangi bir yaş şartı aranmamaktadır. Sigortalılık başlangıç tarihinden başlayarak, erkeklerde toplam 25 yıllık bir sigortalılık süresi ve 5000 gün prim sayısı, kadınlarda ise toplam 20 yıllık bir sigortalılık süresi ile 5000 gün prim sayısını dolduranlar emekli olmaya hak kazanıyordu. Ancak sonrasında yasada yapılan yeni bir düzenleme ile tüm bu sigortalılık süresi ve prim gün sayısı koşuluna yaş şartı da eklenmiştir. Buna göre kadınlar için 56, erkekler için 58 yaşında emekli olma koşulu getirilmiştir.
2023 yılında yapılan yeni EYT düzenlemesi ile kanunda öngörülen sigortalılık süresini ve prim gün sayısını tamamlayan 1999 öncesi sigortalı kişiler için emeklilik yolu açıldı. Buna göre sigortalılık süresi ve prim gün sayısını dolduran kişiler yaş şartına takılmadan erken emekli olabilecek.
2022 Aralık ayında yürürlüğe giren EYT yasası ile emeklilik şartlarını sağlaya EYT’liler emeklilik başvurusunda bulunabilirler. Buna göre yürürlüğe giren kanun ile başvurunuzu yapabilirsiniz.
Örneğin; sigorta girişim 2000 yılında yapıldı ancak 1998 yılından 2000 yılına kadar aynı iş yerinde çalıştım. Sigortalılık sürem ve prim gün sayım doldu. Eski patronum geçmiş dönem sigortamı yatırmadığı için EYT yararlanamıyorum.
Yukarıda yer alan örnekte olduğu gibi sorun yaşıyorsanız ofisimiz bünyesinde yer alan uzman avukat ve sigorta danışmanlarımız ile sizin için geriye dönük hizmet tespit davası açarak erken emeklilik yasasından faydalanmanız için size avukatlık hizmeti vermeye hazırız.
Boşanma avukatı Melis Ektirici İstanbul ve tüm Türkiye'de açılan boşanma davalarına, nafaka konularına, mal paylaşımı davaları ile ilgilenir. Ayrıca ortak çocuklar bakımından velayet davalarını takip eder ve avukat danışmanlık hizmeti sağlar. Boşanmada uzman ve tecrübeli boşanma avukatı kadromuzla boşanma davaları başta olmak üzere aile hukukunun tüm alanlarında müvekkillerine destek vermektedir. Boşanman ile beraber mal paylaşımı da gündeme gelmektedir. Bahçeşehir boşanma hukuku alanında boşanma davasının kesinleşmesinden sonra mal paylaşımına ilişkin süreç başlayacaktır.
Ticaret hukuku avukatı Ekin Ertunç, şirketlerin başka şirketler ile, müşteri portföyü ile mal alım ve mal satımı yaptığı firmalar ve şirket içerisinde çalışan işçiler ile arasında oluşan ticari, hukuki tüm problemlerde hukuksal anlamda danışmanlık ve dava takip hizmeti sunmaktadır. Şirket avukatı Ekin Ertunç ile çalışarak şirketler, işçiler ve ortaklar arasında meydana gelebilecek her türlü uyuşmazlık ve alacak sorunlarında uzman ekibimiz ile destek vermekteyiz. Verdiğimiz hizmetler;
Sözleşme Avukatı Melis Ektirici, sözleşme düzenlenirken yazılması gereken şartlar noktasında yaşanan uyuşmazlıkların çözümü noktasında sorunsuz ve en kısa sürede hukuki destek verir. Sözleşmelerin hazırlanması aşamasında göreve başlar ve daha önce imzalanan veya avukata danışarak hazırlanan sözleşmelerin koşullarının uygulanmasının takip edilmesi, Sözleşme Hazırlama ve İnceleme Teknikleri alanında uzman ve sertifikalı ekibimiz ile sağlanmaktadır.
Sağladığımız Hizmetler;
Sözleşme avukatı ekibimiz sözleşme hukuku alanında uzmanlanmış, kanunlara ve güncel bilgilere sahip, sözleşme hazırlanması, sözleşme yorumlanması ve sözleşme düzeltilmesi konularında hizmet sağlamaktadır.
Yabancılar avukatı Melis Ektirici ve Avukat Ekin Ertunç vatandaşlık ve yabancı ülke vatandaşlarına haklarını, vatandaşlık hukuku alanında olan tüm dava ve hukuki işlemlerinde, vergi dairelerinde, resmi merciilerde destek sunmaktadır. Vatandaşlık avukatlarımız sadece Türk Vatandaşlığı değil tüm vatandaşlık işlemlerinde yabancılara destek sağlamaktadır.
EYLÜL HUKUK VE DANIŞMANLIK olarak amacımız ve hukuki görüşümüz, yerli ve yabancı her türlü kişi veya şirkete sağladığımız hukuki hizmetler şu şekildedir;
Türkiye’de hayatını yaşamak isteyen tüm yabancıların oturma ikamet izin işlemleri, oturma izinlerinin uzatılması veya türünün değiştirilmesi, oturma izni başvurularının yapılması, ikamet izni avukatı işlemleri ve başvurularının yapılması ve sonuçlandırılması.
Gayrimenkul alımı ile vatandaşlık başvurusu yapılmasını, işlemlerin takibini, hızlıca sonuçlandırılmasını, yabancıların çalışma izinlerinin başvurularının yapılmasını, izinlerinin uzatılmasını, yabancının kendisi eşi ve çocukları için aile ikamet izni başvurusunun yapılması ve sonuçlandırılması.
Yabancıların deport ile karşı karşıya kalması durumunda hukuki olarak destek sağlanması, hakkında deport kararı verilen kişi için hızlı ve en kısa sürede deport kararının iptali için davanın açılması idare mahkemesinden yürütmenin durdurulması kararı alınması ve deport karşısında yabancının mağdur olmaması için hizmet sağlamaktayız. Yabancılar hukuku alanında uzman avukatlarımız deport iptali ve deport durdurma kararı konusunda uzman ekibi ile destek sağlamaktadır.
Yine uzman ekibi ile yabancılar avukatlarımız, yabancının kurmak istediği şirketin kuruluşu veya şube kuruluşları konusunda yabancı müvekkillere gerekli bilgilendirmeleri yapıp gerekli evraklar toplandıktan sonra şirket açılış işlemlerini sağlamaktadır. Ve şirket avukatı olarak görev almaktadır.
Yabancının türk vatandaşlığı alırken hak kaybına uğramaması için uzman ekibimiz ile gerekli desteği saplamaktayız. Vatandaşlık avukatlarımız vatandaşlık hukuku alanında uzmanlaşmış olup mümkün olan en kısa sürede Türk Vatandaşlığına geçiş işlemlerini en kısa sürede gerçekleştirmektedir. Vatandaşlık hukuku avukatlarımız gerekli tüm belgeler toplandıktan sonra uygun olan statüye göre yabancının Türk Vatandaşlık işlemlerini yapmaktadır.
Yabancı Ev Alarak Nasıl Türk Vatandaşı Olabilir?
250.000 USD tutarında olmak koşulu ile gayrimenkul satın alan yabancı kişi gerekli koşulları sağlıyor ise Türk Vatandaşlığı alabilir.
500.000 USD tutarında Türkiye’de olmak koşulu ile Türkiye’ye sabit sermaye yatırımı yapan yabancı kişi gerekli koşulları sağlıyor ise Türk Vatandaşlığı alabilir. Bunların yanı sıra başka türlü de Türk Vatandaşlığı'na sahip olunabilir detayları iletişim kısmındaki bilgilerden faydalanarak öğrenebilirsiniz.
Bahçeşehir gayrimenkul hukuku avukatı Melis Ektirici Yılmaz ile beraber gayrimenkullere ilişkin tüm hak ve alacaklara ilişkin hukuki ve idare boyutunda yapılacak işlemlerin takibini sağlayabilirsiniz.
Uzman gayrimenkul hukuku avukatından bu konuda danışmanlık hizmeti sağlamanız yararlı olacaktır.
Taşınmaz satın alarak vatandaşlık kazanma işlemlerinin, ev satışı ve tapudaki işlemlerin, taşınmazların kiralanması gibi sorunlarada avukat ile ilerlemeniz yararlı olacaktır.
Dilediğiniz zaman bir gayrimenkul hukuku konusunda bahçeşehir uzman avukat ile çalışmak sizin lehinize olacaktır.
Detaylı bilgi almak için 0541 231 4707 olan telefon numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.